El Circuit de Carreras Populares de València arriba al milió de metres

Després de dèsset edicions, el Circuit sobrepassarà esta xifra en la carrera número 167.

El Circuit de Carreras Populares de la Ciutat de València superarà este diumenge 15 de maig la xifra del milió de metres. Ocorrerà en la VII Carrera José Antonio Redolat quan els corredors travessen l’arc de meta situat en la pista d’atletisme del Tram III i es registre la marca d’1.001.644 metres. Després de dèsset edicions i 167 carreres s’aconseguirà esta fita històrica que reflecteix l’aposta de València pel running.

Durant el primer any del Circuit es van celebrar dotze proves i es va recórrer un total de 77.324 metres, sent el punt de partida la X Volta a Peu a Orriols amb 7.340 metres. Els 100.000 metres no es van fer esperar. En la dissetena prova, la XXX Volta a Peu al Barri de Sant Marcel·li, es va marcar esta primera gran fita. La VIII Volta a Peu al Cabanyal seria la següent afortunada després de registrar 200.000 metres el 4 de setembre de 2007, seguida per la XI Carrera Popular Galápagos en 2009 amb 300.000 metres i la I Volta a Peu dels Falles de València amb 400.000 metres.

Mentre els runners sumaven quilòmetres a les seues sabatilles, el Circuit feia el propi. El 26 de febrer de 2012 s’arribava als 500.000 metres en la IX Volta a Peu a Natzaret, la carrera número 82. Però l’auge del running suposava haver de realitzar bastants ajustos a l’esdeveniment. Es va fixar la xifra de 10 proves des de la VII edició, amb distàncies individuals que oscil·laven entre els 4.500 i els 6.500 metres. Les carreres passaven a ser més assequibles per a qualsevol participant i la mitjana anual de metres s’establia en uns 60.000m.

Els traçats també es van haver de modificar a causa de la quantitat de corredors que s’incorporaven al Circuit. Les carreres es van traslladar dels carrers més habituals dels barris a les grans avingudes, zones àmplies del veïnat que permetien córrer amb major seguretat i comoditat.

El 3 de novembre de 2013, en la carrera número 99, la XIII Volta a Peu al Cabanyal ‘Any de la Fe’ es va adjudicar la marca de 600.000 metres. Posteriorment es complirien els 700.000 metres en la 15k Never Stop Running ‘Mai et rendisques’, els 800.000 metres en la IV Carrera José Antonio Redolat i la XVIII Volta a Peu al Cabanyal ‘Crist Salvador’ registraria els 900.000 metres en 2018, segons les dades recollides durant tots este anys per Vicent García San Rafael, un dels impulsors del Circuit.

La crisi sanitària generada pel Covid-19 ha retardat l’arribada del milió de metres que degué donar-se en 2020. Aqueix any no va haver-hi Circuit de Carreras i en 2021 tan sols van poder disputar-se dues proves, quedant la xifra estancada en 976.594 metres. Les quatre carreres de 2022 han deixat a molt pocs quilòmetres la següent fita que s’aconseguirà el pròxim 15 de maig.

Este milió de metres ha passat pels llocs més emblemàtics de València, des de la Marina fins a l’horta de Benimaclet. Des del Palmar a Benimámet. Passant per l’arena de la platja, el Jardí del Túria, la Ciutat de les Arts i les Ciències, o creuant l’arc de meta sobre la gespa de Mestalla i el Ciutat de València. Són alguns dels molts recorreguts i arribades pels quals ha tingut l’honor de transcórrer el Circuit de Carreras Populares.

Però entre tots este metres hi ha un corredor que destaca per la seua constància durant este dèsset edicions. Ell és Paco Claros Beneyto, del CEU Run. És l’únic participant que ha competit en totes les proves des de 2005 i este diumenge es convertirà en el corredor del milió de metres en la VII Carrera José Antonio Redolat, la prova número 167 des del naixement del Circuit.