El Circuit de Carreres Populars Ciutat de València compleix 17 anys.

Aquest pròxim diumenge 10 d’abril, el Circuit de Carreres Populars Ciutat de València complirà pràcticament la seua majoria d’edat en celebrar 17 anys d’existència. I és que, un diumenge 10 d’abril de 2005 es va celebrar la primera carrera que unificava reglament i temps de les diferents proves que es disputaven a la ciutat de València.

Part d’aqueix calendari individual va quedar emmarcat sota els mateixos criteris per a donar pas al Circuit de Carreres Populares de València. Ara, després de 992.144 metres i més de 640.000 participants, aquest format compleix dèsset anys consolidant-se com un fenomen social i esportiu per a la ciutat.

Aquella primera edició, que tenia el seu punt de partida amb la X Volta a Peu en Orriols, les persones que van assumir el projecte van apostar per donar-li un sentit completament diferent al calendari habitual de proves individuals. Gràcies a l’ajuda dels atletes populars, es van recollir peticions i suggeriments per a continuar perfeccionant la idea edició rere edició.

L’experiència i la tecnologia van ser fonamentals per a anar evolucionant el Circuit en totes les seues facetes. Des de la implantació de sistemes d’inscripció electrònics, passant pels avisos SMS amb els resultats, fins a tindre una comunicació directa entre Circuit i participants mitjançant les xarxes socials.

X Volta a Peu en Orriols, primera carrera del I Circuito de Carreras Populares de València
X Volta a Peu en Orriols, primera carrera del I Circuito de Carreras Populares de València

Des d’aquella primera cita de 2005 fins a la III Volta a Peu Runners Ciutat de València del passat 27 de març, s’han disputat un total de 165 proves. Encara que no sempre s’han realitzat sota el mateix nom. De 2005 a 2008 la seua denominació va ser ‘Circuit de Carreras Populares de la Ciutat de València’, de 2008 a 2012 es va canviar per ‘Circuit Ruralcaja de Carreras Populares de València/Circuit CRM Ruralcaja de Carreras Populares de València’ i durant els següents set anys va ser ‘Circuit Divina Pastora Seguros de Carreras Populares Ciutat València’ (2013 a 2019).

Malgrat les dificultats organitzatives, la resposta d’aquest format de carreres sempre ha tingut un bon acolliment entre els veïns de la ciutat. I és que un dels objectius que té el Circuit des del seu origen és el d’arribar a tots els racons de València, tant per a atraure a nous corredors com per a conservar als més experimentats.

El Circuit de Carreres manté un equilibri entre la competició i la participació popular. Això genera un ambient completament diferent al que es respira en proves individuals. Des dels seus inicis es va apostar per arribar a tots els sectors de la població, celebrant proves per a menors de 14 anys i amb el pas del temps també es van incloure modalitats no competitives com la Marxa a peu o Nòrdica.

El Circuito de Carreras Populares Ciudad de València cumple 17 años
El Circuito de Carreras Populares Ciudad de València cumple 17 años

Però si parlem del Circuit de Carreras hem d’esmentar a Vicent García San Rafael, qui ha recopilat al llarg de tots aquests anys totes les estadístiques de l’esdeveniment. En aquests dèsset anys han deixat la seua sabatilla marcada en els traçats del Circuit tant corredors com clubs.

És el cas de Hassane Ahouchar (I, II, III, IV) i Jaouad Oumellal (VI, VIII, X i XIII) amb quatre Circuits, o Raquel Landín Cobos (IX, X i XII) amb tres. A nivell d’equips, C.A Delta València ha guanyat en disciplina masculina fins a sis edicions (IV, V, VI, VII, VIII, i X), mentre que la classificació general femenina ha estat dominada fins a huit ocasions pel C.A. Cárnicas Serrano/Serrà Club Atletisme. Un altre dels equips recognoscibles de la ciutat és Redolat Team, qui ha aconseguit alçar-se com a campió com a club més nombrós fins a cinc anys.

L’atleta més llorejada del Circuit és Raquel Landín amb 40 victòries, seguida pel corredor Jaouad Oumellal que va aconseguir un total de 37. Per part seua, Serrà Club Atletisme és el clar dominador fins hui a nivell d’equips, aconseguint pujar-se pel cap alt alt del podi en 76 ocasions en dones i 71 en homes.

I és que durant aquests dèsset anys el Circuit de Carreras Populars de València ha experimentat l’evolució contínua d’aquest esport. Veient com aquella aposta en 2005 va marcar un abans i un després per a una ciutat que posteriorment es convertiria en seu mundial del running.